24.10.2013

Kiristyshaittaohjelmat verkkorikollisten aseina

Viimeisen kahden vuoden aika kiristyshaittaohjelmat eli ransomware ohjelmat ovat yleistyneet merkittävästi. Haittaohjelman saastuttaman tietokoneen näytölle ilmestyy ilmoitus jossa kerrotaan, että tietokone on lukittu. Ilmoitus näyttää tulevan paikallisen maan viranomaiselta. Ilmoituksessa vaaditaan maksettavaksi yleensä 100-150 euron suuruista sakkoa ja näytetään uhrille viesti, jossa näkyy poliisin virallinen tunnus. Maksun suorittaminen ei poista lukitusta ja maksetut rahat menevät suoraan rikollisryhmille.

Viranomaiset eivät lukitse tietokoneita eivätkä vaadi sakkoja tai muitakaan maksuja internetin maksupalveluiden kautta. Mikäli maksu suoritetaan, raha kulkeutuu rikollisille eikä lukitus poistu. Haittaohjelma on poistettavissa koneelta, mutta poistaminen vaatii usein teknistä osaamista. Ohessa ovat linkit F-Securen päivitettyihin poisto-ohjeisiin.

Suomessa maksua pyydetään PaySafeCard-maksukorttien kautta. Mikäli uhri on maksanut haittaohjelman vaatiman maksun, Poliisi ohjeistaa ottamaan yhteyttä viipymättä PaySafeCardin palvelunumeroon varojen palauttamiseksi: 0800 915 583.

Alla esimerkkikuva kiristyshaittaohjelman ilmoituksesta.

DataInno Oy on sertifioitu F-Secure jälleenmyyjä. Meiltä asennus, koulutus ja tuki.

Asiasta uutisoi F-Secure 17.10.2013 sekä www.ransomware.fi (viestintäviraston CERT-FI, F-Securen sekä Poliisin aiheesta yhteistyössä julkaistut internetsivustot).

 

 

Apua haittaohjelman poistoon tai muihin tietoturva asioihin saat meiltä. Olemme sertifioitu F-Securen jälleenmyyjä.

 

 

 Esimerkkikuva otettu www.ransomware.fi sivustolta

Esimerkkikuva otettu www.ransomware.fi sivustolta